tirsdag 22. januar 2008

Thailand - Elefanter, trekking og tuk tuker








Jeg ankom Bangkok tidlig om morgenen 15.jan. Luftfuktigheten var betraktelig hoyere enn i Australia. Da jeg er vant med ”mykje sol og varme” skal nok det gaa fint. For aa faa mest mulig ut av dagen tok jeg bena fatt for aa se paa templene og buddhastatuene som visst nok skal vaere saa imponerende. For aa komme inn til selve bykjernen maate jeg ta en elvebaat. Det var en merkelig opplevelse aa vaere den eneste hvite blandt hundre andre thaier. Etter aa ha gaat av baaten ble jeg stoppet opp av en Tuk-tuk (en slags mopedtaxi). Han tilbydde seg aa kjoere rundt der jeg ville en hel dag for bare 20 Baht (rundt tre kroner). Det kunne jeg ikke si nei til. Vi gikk vtil noen av templene og statuene som var planlagt, men han stoppet ogsaa opp paa dressbutikker og smykkebutikker. Jeg tenkte ikke noe saerlig over det. En maa jo faa med seg en dressbutikk mens en er i Bangkok. Jeg kom i snakk med en kanadier som bodde i byen. Han kunne fortelle at tuk-tuk sjaafoeren bare var ute etter aa utnytte turistene. For hver dressbutikk og smykkebutikk de stoppet paa fikk de bensinkuponger. Da gikk det opp for meg hvorfor tuk-tuken heller kjorte meg til en dressbutikk naar jeg sa at jeg vill til et av hovedtemplene. Han unnskyldte seg med at omraadet rundt tempelet var stengt. Jeg folte meg ganske lurt der og da. Men da jeg kom tilbake til hostellet kunne de andre fortelle at de hadde gaat akkurat i den samme fella som meg. Jeg er ikke vant til at folk lyver til meg, saa hvordan kunne jeg vite at alt de sa bare var bullshit?

Uansett neste dag slo jeg meg sammen med et engelsk par og ei fra Kanada. Sammen er vi sterke. Vi ble lurt etpar ganger den dagen ogsaa, men vi fikk i hvertfall med oss hovedattraksjonene i Bangkok. Dessuten hadde vi elvecruise gjennom nabolagene i byen. Neste dag gikk jeg rundt i Chinatown. Jeg foelte ikke akkurat at aaret var 2008 naar jeg gikk rundt mellom husene. Jeg gikk blandt annet inn i en kamerabutikk. Der hadde de ikke engang digitale kameraer. I bakgatene ble oppvasken tatt for haand.

Etter tre intense dager med mye gaaing var jeg meget sliten i beina. Hva annet er vel ikke bedre enn en times skikkelig thai oljemassasje. Prisen var under femtilappen.

Samme kveld hadde jeg en merkelig opplevelse mens jeg satt i en tuk-tuk. I et lyskryss kikket jeg til hoyre. Der saa jeg rett paa en elefant. Senere paa kvleden saa jeg den samme elefanten vandre rundt i gata.

Etter tre netter i byen tok jeg nattoget opp nord til Chiang mai. Jeg forberedet meg paa en natt med lite sovn i et togsete. Mens jeg var i ferd med aa sovne kom det plutselig en mann bort til meg og spurte “make bed now?” Jeg visste ikke om det var drom eller virkelig, men fikk i hvertfall sakt “Yes, please”. Jeg sov godt den natten.

Etter fjorten timer paa toget kom jeg endelig til Chiang mai. denne byen stod i stor kontrast til Bangkok. Mye mer avslappet by, som ikke er saa preget av turisme. I hvertfall ikke paa samme maate som i Bangkok. Det staar ikke lenger helde tiden tuk-tuker langs gatene og spor om en vil ha en sightseentur. Jeg leide meg en moped forste dagen. Selv om trafikken i Chiang mai ikke er all verden, var jeg ganske redd mens jeg kjorte rundt. Han jeg leide mopeden av sa “break with the left hand first, many accidents”. Joda, jeg bremset med venstehaanda forst!


Trekkingturen var hovedattraksjonen i Chiang mai. I tre dager og to netter gikk vi rundt i fjellene i omraadet rundt her. Vi stoppet langs flere fosser for aa kjole oss ned. Om nettene bodde vi sammen med menneskene som bor i villagene i fjellene her. De er et eget folkeslag som snakker et eget spraak og har veldig lite konakt med omverdenen. De bodde i hus laget av bambus. Maten ble tilberedt paa baal. Vi fikk smake paa den lokale whiskyen som var laget av ris. Den smakte faktisk veldig bra. Foruten dette ridde vi paa elefanter og raftet nedover en elv paa en bambusflaate.


Bangkok og Chiang mai har vaert en fantastisk opplevelse. Imorgen reiser jeg videre til Laos.


P.S: Mobilen ble stjaalet i Bangkok. Saa eventuelle henvendelser maa skje per mail.

2 kommentarer:

Kristin sa...

GRATLA MED DAGEN,KJÆRE ØYSTEIN!!!:-)lEVDE MEG SKIKKELIG INN I OPPLEVELSENE DINE I Bangkok, en helt annen verden enn oss her i vesten.Jeg syns for øvrig det er kjempekjekt å lese om det, men er glad jeg selv ikke er så langt borte...Jaja, hadde det vært å bare knipse med fingrene, og så var jeg der, ja, men sånn er det jo ikke..det er en laaaaang reise..
Hadde feiring her, farfars 91årsdag, Håper du også blir feiret litt der borte,
må stikke nå, Klem fra tante :-)

Sabai sa...

Hehe du gikk på tuktuk fella ja:-)
Mange som gjør det,prisen er jo for god til å være sann!Ikke sant:-)