søndag 3. februar 2008

Vietnam - Et land i fattigdom

Da vi ankom Hanoi var temperaturforskjellen sjokkerende. Vi visste at det var litt kaldere her, men ni grader var veldig uventet. Vi sjekket inn paa et hotell i gamlebyen hvor vi betalte rundt 100 kroner natten hver for et fint dobbeltrom. Jeg har ikke vanlige bukser eller sko med meg til Asia. Saa jeg gikk I joggebukse og joggesko under hele oppholdet i Nord Vietnam. Jeg likte Hanoi fra foerste stund. En by med karakter. Utrolig sjarmerende, men det holder med en dag med byvandring. Gatene er et fullstendig kaos av tutende mopeder. Det er veldig vanskelig aa krysse gatene. Det finnes fotgjengerfelt, men ingen bryr seg om dem. Paa markedene selges det alt fra kjoett, levende fisker og krabber til groensaker. Uten noen form for nedkjoeling. Fattigdommen her er stor. Alle prover desperat aa selge ting til deg eller kjoere deg fra a til b med mopedene sine. Dersom du stopper opp og snakker til selgerne er du solgt. Jeg ble fulgt i hundre meter av en kvinne som proevde aa selge meg t-skjorter. En kan ikke stole paa noen dersom du spoer etter veien. Eksempel: Jeg spoer om hotellet mitt er til venstre og peker mot venstre. Mannen nikker og svarer ja. For aa teste om han forsto hva jeg mente spurte jeg igjen. Denne gangen spurte jeg om det var til hoeyre mens jeg pekte mot hoeyre. Mannen nikket igjen og svarte ja. Ganske haaploest. Selv om de ikke alltid forstaar hva du sier er vil de veldig gjerne hjelpe deg. Jeg har ogsaa bemerket meg at alle her er alltid veldig glade og hyggelige selv om de er lutfattige.


Etter to netter i Hanoi, dro vi paa en to dagers seiltur i Halong bay. Bussturen tilo baaten var rundt seks timer. Jeg har aldri sett maken til en slik trafikk. Bussene kjoerer sikksakk mellom hverandre. Alle tuter konstant i hornene sine. Da mopedene bare koster rundt 1500 kr her i Vietnam er det igjen meget mange av dem. Folk flest har ikke vanlig biler. Folk frakter alt mulig med mopedene sine. Traer, flere kasser med drikkevarer, kyllingbur, digre glasspeil for aa bare nevne noe. Da de ikke har vanlig biler her kan en rett som det er se fire mann paa en moped. Paa veien til Halong bay saa jeg en moped med tre stykker. I tillegg var det to syklende paa hversin side av mopeden for aa bli dradd av mopeden. Naturen i Halong bay var veldig flott, men det var altfor kaldt til at en virkelig kunne nyte turen.



Etter aa ha veart konstant kalde i tre dager floey vi ned til varmere stroek. Vi fant et flott hotell rett med stranden for 20 kroner natten. Ogsaa her er det hele tiden folk som vil selge postkort, boeker, snop og roeyk til deg. Paa stranden endte vi opp med aa spille kort med to jenter som kom og ville selge ting til oss. De var soestre og var sikkert ikke mer enn 10 – 12 aar gamle. De gikk paa stranden for aa selge ting hver dag foer skolen begynte klokken tre. Foer dette fikk de rundt 15 kroner per dag. Disse to var de beste engelsksnakkende asiaterne vi har moett i hele Asia saa langt. I gaar leide vi mopder og kjoerte til gamlebyen og langs sjoen. Vietnam har en utrolig flott natur. Paa veien besoekte vi nabolag ute paa landet. Ungene kom springende mot oss og synes det var veldig stas med besoek fra vestlige. De har sikkert ikke sett hvite folk foer. I byen er engelsken meget daarlig, her kunne de ingenting. De kunne ikke fortelle hvor mye en flaske med vann kostet. De maatte vise hvor mye den kostet med en annen pengeseddel. Paa veien tilbake kom vi ikke uventet over en trafikkulykke. Folk kjoerer som galne her.

Langs gatene er det hele tiden smaa boder som har alt ifra oel, sprit, vann mat og frukt. Disse er doegnaapne. Igaar natt gikk jeg forbi en av disse der satt det to soesken som sikkert ikke var eldre enn seks og ti aar. De tok nattskiftet. Naar det ikke var kunder sov de paa en madrass hversiden av boden. De kunne selge sprit (som jeg i norge ikke engang har lov til aa kjoepe) midt paa gata i en alder av ti aar. Forskjellene er enomre i forhold til hjemlandet.

De hyppigste setningene fra Vietnameserne:

- My friend
- Buy from me, cheaper!
- Good for me good for you!
- Motorbike?
- Ey you, where you go?
- Very good!
- Cheap!
- Buy now, happyhour! (jeg endte opp med aa kjoepe noen postkort under "happy hour")

1 kommentar:

Kristin sa...

Hehe, postkort på "happy hour", ikke verst:-) Leser ditt eventyr med et smil:-)Må bare ønske deg alt vel videre på eventyrene, Øystein!!!!!! Vinterferien nærmer seg her. Vi skal være 4 dager i Sauda, Svandalen, Kenti og Kristen + Håkan og jeg. Håper på bedre vær enn det er nå! (For det meste regn og kuling)
Ha det bra, "my friend"!! Tante:-)